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Dietary intervention in rheumatoid arthritis

Rheumatoid arthritis is a disabling disease prevalent in modern society. Dietary prevention may be possible in a subgroup of individuals who appear to suffer food intolerance; dietary intervention, as an adjunct to other management strategies, may be useful in modifying the inflammatory response. The former suggestion is supported by anecdotal evidence; the latter by some in vitro experimentation which implicates arachidonic acid metabolism in the pathogenesis of rheumatoid tissue inflammation. While the value of dietary modification in the prevention and control of rheumatoid arthritis remains unproven, the potential benefits are significant. Further clinical investigation is justified. In the interim dietary modification which takes congnisance of arachidonic acid metabolism can be justified provided this falls within general dietary recommendations for modern society. (JCCA 1987; 31(3):141-146)
Key Words: rheumatoid arthritis, diet, arachidonic acid, prostaglandins, food intolerance, chiropractic

L’arthrite rhumatoïde est une maladie débilitante courante dans la société moderne. Une prévention d’ordre diététique est possible pour une sous-groupe d’individus qui semblent souffrir d’une intolérance alimentaire; une intervention diététique, associée à d’autres stratégies de traitement, peut s’avérer utile en modifiant la réponse inflammatoire. La première suggestion s’appuie sur des évidences anecdotiques; la seconde suggestion s’appuie sur des expériences in vitro qui impliquent le métabolisme de l’acide arachidonique dans la pathogenèse de l’inflammation du tissus rhumatismal. Alors que la valeur d’une modification diététique pour la prévention et le contrôle de l’arthrite rhumatoïde reste non prouvée, les bénéfices potentiels en sont considérables. Une investigation clinique supplémentaire est justifiée. En attendant, des modifications diététiques tenant compte du métabolisme de l’acide arachidonique peuvent être justifiées, pour autant qu’elles recoupent les recommandations diététiques générales d’une société moderne. (JACC 1987; 31(3): 141-146)
Mots-clés: arthrite rhumatoïde, régime diététiques, acide arachidonique, prostaglandines, intolérance alimentaire, chiropratique

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